Door Mindful luisteren ben je even helemaal in het nu!

mindful luisteren

Mindful luisteren, was je je er eigenlijk van bewust dat dit überhaupt mogelijk zou kunnen zijn? Misschien sta je er niet bij stil, maar het is zeker een grote aanrader om de oefening van Mindful luisteren regelmatig te oefenen en te herhalen. 

Waarom Mindful luisteren zo nodig is.
De hoeveelheid prikkels waar je vandaag de dag aan blootgesteld wordt is gigantisch. Het is zelfs zo dat de prikkels die wij in een dag ontvangen er net zo veel zijn als de prikkels die iemand in de Middeleeuwen in zijn hele leven kreeg! Smartphones, televisies, radio, de omgeving waarin je leeft. We leven in een stressvolle samenleving vol met prikkels. En daarbij zijn we regelmatig bezig met gebeurtenissen die geweest zijn of nog moeten gebeuren. Momenten waar we niets meer aan kunnen veranderen, of waar we nog helemaal niet zeker over zijn. Dit kan zorgen voor angsten en stress. Mindful luisteren zorgt ervoor dat je je aandacht volledig in het nu brengt. Je bent niet meer bezig met de prikkels van buitenaf of gebeurtenissen die niet relevant zijn.

Voordelen van Mindful luisteren.
Doormiddel van Mindful luisteren ben je volledig in het hier en nu. Dit zorgt voor meer focus. Ook creëer je meer rust en ontspanning als je je enkel en alleen op het nu richt. Je leert daarbij te genieten van het enige moment waar je zeker van bent en waar je iets aan kunt veranderen. En dat is het nu. Waarom zou je je op een ander moment richten als je daardoor je mooiste moment aan je voorbij laat schieten? Doordat je doormiddel van Mindful luisteren meer focus in het hier en nu houdt, heb je ook meer ruimte in je hoofd over voor bijvoorbeeld creativiteit. 

De oefening Mindful luisteren uitvoeren.
Bij deze oefening van Mindful luisteren heb je eigenlijk maar heel weinig nodig. Zorg ervoor dat je een stukje muziek af kunt spelen in een rustige ruimte. Kies voor deze oefening Mindful luisteren een stukje muziek uit dat je nog nooit eerder gehoord hebt. Het maakt niet uit wat voor soort genre of welke artiest. Ga nu rechtop zitten en zet de muziek op normaal volume aan. Luister naar de muziek, zonder dat je daar over oordeelt. Het gaat er niet om of je het mooi of lelijk vindt. Het gaat erom dat je je alleen maar focust op de muziek.Wat hoor je tijdens het Mindful luisteren naar deze muziek? Welke instrumenten? Welk ritme? Wat voor soort zang? Probeer je terwijl je Mindful luistert naar de muziek, de andere gedachten die bij je opkomen vriendelijk naar de achtergrond te brengen. Je hoeft niet boos te worden om andere gedachten die komen en gaan. Laat ze er zijn, merk ze op en laat ze vriendelijk weer naar de achtergrond verdwijnen. Door je focus bij de muziek te houden die zich op dit moment afspeelt, train je je focus in het hier en nu. Probeer ongeveer 10 minuten te luisteren naar de muziek.

Hoe voel je je na deze oefening Mindful luisteren?

Geplaatst op: 09-02-2016

Reacties (0)

Schrijf een reactie
Uw naam:

Email:


Reactie: Note: HTML is niet vertaald!

Vul de onderstaande code in: