Chaturanga Dandasana

chanturanga dandasana yoga oefening

Chaturanga Dandasana is een basis Yogahouding. Een basishouding, maar wel eentje waar je veel kracht en ‘core strength’ voor nodig hebt. Ondanks dat de houding erg simpel lijkt, komt er best wat bij kijken en is het voor zowel de gevorderde als de beginnende Yogi een goede uitdaging. Chaturanga Dandasana wordt ook wel de ‘Yoga Push-up’ genoemd. Je kunt dus wel raden hoe de houding er ongeveer uit ziet. Laten we eens beginnen met kijken naar de voordelen van deze krachtige Yoga houding.

De voordelen van Chaturanga Dandasana
Eigenlijk train je in Chaturanga Dandasana je hele lichaam. Je spant zowel de beenspieren, buikspieren, borstspieren, rugspieren en de spieren van je armen en schouders aan om op de juiste manier in de houding te komen. Dit betekent dat je door deze houding kracht in je lichaam ontwikkelt die je kunt gebruiken voor veel andere Yoga houdingen. Je traint dus je ‘core strength’ en dit is een goede voorbereiding voor wanneer je in de toekomst aan de slag wilt gaan met armbalans houdingen en omgekeerde houdingen zoals Bakasana, de hoofdstand en de handstand. Daarnaast train je je geest met het aansturen en gebruiken van je hele lichaam. Dit heeft dus niet alleen effect op je fysieke gesteldheid, maar ook mentaal krijg je meer kracht en uithoudingsvermogen.

Voordat je aan de slag gaat met Chaturanga Dandasana….
Het is belangrijk dat je lichaam een beetje is opgewarmd voordat je begint met Chaturanga Dandasana. Je lichaam heeft de neiging om een beetje in de schouders te gaan hangen en dit kan blessures veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je zeker de schouders al wat hebt opgewarmd, voordat je je eerste Chaturanga doet.

Het uitvoeren van Chaturanga Dandasana
Chaturanga Dandasana is het gemakkelijkste uit te voeren vanuit de plankhouding. Bouw de plankhouding dus goed op vanaf de basis.Plaats de handen recht onder de schouders en strek de armen. Spreid de vingers goed uit over de mat. Zorg dat je de armen niet overstrekt. Span je buikspieren aan en laat het bekken en de knieën niet richting de grond zakken. Net als in Chaturanga is je hele lichaam geactiveerd in de plankhouding. Je nek is in het verlengde van de ruggengraat. Als je goed in de plankhouding staat, duw je jezelf een klein beetje naar voren vanaf de bal van je voeten. Rol vervolgens de schouders naar achteren en buig de ellebogen. Zorg dat je de armen tegen je lichaam gedrukt houdt. Zo creëer je een gebied van kracht waardoor je goed in de houding kunt blijven. De ellebogen wijzen dus niet naar buiten. Blijf naar beneden bewegen totdat je bovenarmen in een hoek van 90 graden met de mat zijn. Hou je nek in het verlengde van de ruggengraat. De neiging bestaat om je neus te veel richting de mat te bewegen. Laat ook hier je bekken niet richting de mat zakken, maar gebruik al je spieren om je lichaam van de grond te houden.

Dit is Chaturanga Dandasana.

Als de volledige houding op deze manier nog te zwaar is, kan je er voor kiezen om eerst kracht op te bouwen door je onderbenen op de grond te plaatsen.

Geplaatst op: 12-01-2016

Reacties (0)

Schrijf een reactie
Uw naam:

Email:


Reactie: Note: HTML is niet vertaald!

Vul de onderstaande code in: