Trikonasana (De Driehoekshouding)

Trikonasana (De Driehoekshouding)

De Driehoekshouding wordt in het Sanskriet ook wel Trikonasana genoemd. Het is een een Yoga houding die voor zowel beginnende als gevorderde Yogi’s erg geschikt is. Je kunt de Driehoekshouding gemakkelijk aanpassen, waardoor deze houding voor de meeste mensen toegankelijk is. 

 

Wat is de Driehoekshouding?

De Driehoekshouding is een staande Yoga houding (ook wel Asana genoemd). Bij voorkeur voer je de houding uit op een Yoga mat. Deze zorgt voor veel grip, waardoor je gemakkelijk kunt blijven staan in de houding. 

Doordat je met beide benen op de grond staat in de Driehoekshouding, voel je het contact met de aarde. Hierdoor ontwikkel je niet alleen meer spieren en flexibiliteit in delen van het lichaam, maar creëer je ook een betere stabiliteit. 

 

Wat zijn de voordelen van de Driehoekshouding?

De Driehoekshouding heeft vele voordelen. Zo stretch je niet alleen lichaamsdelen als de borst, rug, hamstrings, enkels, armen en benen, maar werkt deze oefening ook erg ontspannend. 

Daarbij werkt de Driehoekshouding stress verlagend, geef je de organen meer ruimte en train je gedeeltelijk je balans en je stabiliteit. 

Ook kan deze houding ervoor zorgen dat de energie optimaal door je lichaam gaat stromen, waardoor je je energieker voelt. 

 

Hoe voer je de Driehoekshouding uit?

Doormiddel van onderstaande 8 stappen kun je direct aan de slag gaan met de Driehoekshouding:

  1. Strek je armen zijwaarts, horizontaal van je weg. Kijk naar de afstand tussen je polsen en zorg er dan voor dat je net zo wijd staat met je voeten. Je staat nu op polsbreedte op je Yoga mat. Je handen breng je weer naar beneden. 
  2. Van je achterste voet (in dit voorbeeld je linker voet) wijzen je tenen ongeveer 45 graden naar binnen. De tenen van je voorste voet (je rechter voet) en je (rechter)knie wijzen 90 graden naar buiten. Beide benen blijven gestrekt en de hielen staan op één lijn. 
  3. Adem uit. Inademend breng je de handen weer zijwaarts omhoog. Stop als de armen horizontaal en op schouderhoogte zijn. Breng je torso zo ver mogelijk naar rechts, totdat je niet meer verder kunt. 
  4. Uitademend blijft je rug recht en plaats je je rechterhand op de grond of op je enkel. Als je je rug niet recht kunt houden, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een Yoga blok. Zo kun je de houding op een veilige manier uitvoeren.  
  5. Je linker hand wijst naar boven. Spreid de vingers en kijk naar de vingers. Als je last hebt van je nek kun je ook naar voren kijken. 
  6. Zorg ervoor dat de heupen recht blijven en dat de voorste knie nog steeds naar buiten blijft wijzen. 
  7. Adem krachtig de totale Yoga ademhaling in deze houding. Blijf hier voor 3 tot 6 ademhalingen en kom vervolgens op de eerstvolgende inademing weer rustig omhoog. 
  8. Je kunt een beetje duizelig zijn, omdat je lang met je hoofd naar beneden hebt gehangen, dus wacht in dit geval een aantal ademhalingen. Wissel vervolgens van kant. 

bron afbeelding: driehoekshouding

Geplaatst op: 21-07-2015

Reacties (0)

Schrijf een reactie
Uw naam:

Email:


Reactie: Note: HTML is niet vertaald!

Vul de onderstaande code in: