Zijwaartse hoekhouding (Parsvakonasana)

De Zijwaartse hoekhouding wordt in het Sanskriet ook wel Parsvakonasana genoemd. Het is een Yoga houding die voor zowel beginners als gevorderden goed uit te voeren is. Zoals de naam al zegt, is het een houding waarbij je zijwaarts op de Yogamat staat. Je voorste been is hierbij gebogen. Je kunt in de Zijwaartse hoekhouding je eigen grenzen opzoeken, waardoor je je eigen uitdaging kunt creëren in deze houding. Ook zijn er diverse mogelijkheden om deze houding aan te passen als je last hebt van lichamelijke klachten. 

Voordelen van de Zijwaartse hoekhouding
Er zijn verschillende voordelen van de Zijwaartse hoekhouding. Zo is het bijvoorbeeld een goede houding om de enkels, knieën en benen te versterken. De hoek in het lichaam zorgt ervoor dat de spieren in deze gebieden getraind worden. Ook breng je één arm richting het plafond of tot over je hoofd in de Zijwaartse hoekhouding. Op deze manier geef je dus ook de schouders en de borst een stretch. 

Hoe voer je de Zijwaartse hoekhouding uit?

  1. Je kunt de Zijwaartse hoekhouding het beste uitvoeren door te beginnen in de Krijgerhouding II. 
  2. Vervolgens blijf je je voorste been buigen (in dit voorbeeld je linkerbeen) en je achterste been (rechterbeen) blijft gestrekt. 
  3. Je plaatst je linkerhand op de mat of op een Yoga blok. Kijk hierbij wat je nodig hebt om de borst goed te kunnen openen met een schouder die je netjes in de kom kunt houden. Hoe meer je je ondergrond verhoogt, hoe meer ruimte je kunt creëren in het borstgebied. 
  4. Vervolgens strek je je rechterhand in de lucht of over het hoofd. Kijk naar de hand in de lucht. Of kijk naar de bovenarm als je hand over het hoofd geplaatst is.
  5. Blijf voor een aantal Yoga ademhalingen in deze houding. 3 tot 6 ademhalingen is gemiddeld. En kom vervolgens weer omhoog in de Krijgerhouding II. 
  6. Vervolgens kun je de benen even uitschudden en wisselen van kant. 

Waar je op moet letten bij de Zijwaartse hoekhouding
Het is belangrijk dat je de Zijwaartse hoekhouding op een juiste manier uitvoert. Op het moment dat je de houding forceert, kan het zijn dat je last kunt krijgen van verschillende gebieden in het lichaam. Denk er bijvoorbeeld aan dat je de schouders niet naar beneden laat hangen. Zo voorkom je dat je de schouderspieren forceert, wat in sommige gevallen zelfs tot schouderklachten kan leiden. Daarbij is het aan te raden om de enkel en de knie van het voorste been (het been dat je buigt) in een rechte lijn te houden. Je knie maakt hierbij een hoek van 90 graden. Zo voorkom je dat de knie over de enkel staat. Ook dit kan negatieve bijwerkingen tot gevolg hebben. Als je last hebt van schouderklachten, dan kun je in deze houding ervoor kiezen om je bovenste arm niet in de lucht te brengen, maar op de zij te plaatsen. Zo ontlast je het schoudergebied. Bij nekklachten kun je ervoor kiezen om niet naar de hand of arm te kijken, maar recht vooruit. Zo ontlast je de nekspieren.

Succes!

Geplaatst op: 16-10-2015

Reacties (0)

Schrijf een reactie
Uw naam:

Email:


Reactie: Note: HTML is niet vertaald!

Vul de onderstaande code in: