Kinderyoga, even helemaal niets moeten.

Kinderyoga, je ziet het tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Maar waarom zou je eigenlijk op zo’n jonge leeftijd al met Yoga beginnen? Is het eigenlijk wel verantwoord om op zo’n jonge leeftijd al te starten met Yoga? En zo ja, vanaf welke leeftijd zijn kinderen dan eigenlijk welkom in een Kinderyoga les?

Waarom Kinderyoga zo nodig is
Kinderyoga is vandaag de dag een echte must. Kinderen hebben het druk. Er wordt van alles van ze verwacht. Zowel op school als buiten schooltijd. De prestatie drang is hoog. Kinderen kunnen op jonge leeftijd door al deze drang om te moeten presteren op jonge leeftijd al last hebben van stress. De rust en ontspanning ontbreekt. Kinderen gaan steeds verder van zichzelf af staan door alle prikkels van buitenaf. Kinderyoga kan ervoor zorgen dat de kinderen weer even zichzelf mogen zijn. Bij Kinderyoga gaat het niet om prestatie. Zoals je nu bent is goed genoeg. 

Wat houdt Kinderyoga in? 
Kinderyoga wordt soms nog als iets zweverigs gezien, maar dat is het zeker niet. Tijdens een Kinderyoga les wordt er ingespeeld op de belevingswereld van het kind. Er wordt gewerkt in thema’s en de kinderen mogen vaak ook een eigen inbreng hebben in de les. Er worden verschillende houdingen gedaan die bepaalde dingen en dieren voorstellen die je in de natuur kunt vinden. Zo worden er diverse dieren na gedaan als bijvoorbeeld een hond, maar ook elementen als bijvoorbeeld een boom worden niet vergeten. Het gaat er niet om een goed of fout, maar het ontspannen en genieten is het belangrijkste in de les. Daarbij leren de kinderen in verschillende oefeningen zichzelf en anderen te accepteren (normen en waarden) en samenwerken in houdingen die ze gezamenlijk uitvoeren. Als de kinderen ouder worden, gaan de lessen steeds meer lijken op een Yoga les voor volwassenen. 

Vanaf welke leeftijd kun je Kinderyoga beoefenen?
In principe kun je al vanaf baby af aan bezig zijn met diverse Yoga oefeningen. Ook de peuters zijn welkom bij  een Kinderyoga les. Vaak worden deze lessen voor baby’s en peuters samen met een ouder of verzorger uitgevoerd. Deze soorten Yoga worden vaak omschreven als Baby yoga en Peuteryoga.

Vanaf de kleuterperiode kunnen de kinderen instromen in Kinderyoga les. Dit wordt vaak alleen of met een ouder uitgevoerd. Dat is afhankelijk van de vorm en de docent. Vaak worden de kinderen verdeeld in verschillende leeftijdsgroepen, zodat de belevingswereld goed aansluit bij het kind.

Voordelen van Kinderyoga
Er zijn heel veel voordelen te benoemen van Kinderyoga enkele voordelen zijn bijvoorbeeld dat de kinderen meer rust en ontspanning krijgen. De kinderen ontwikkelen meer focus en ruimte voor creativiteit. Ook het zelfvertrouwen wordt gestimuleerd. Daarbij worden met de diverse houdingen het uithoudingsvermogen en de spierkracht getraind. 

Ook wordt er aandacht besteed aan de ademhaling en een goede lichaamshouding, wat de kinderen niet alleen op de Yoga mat, maar ook in het dagelijkse leven veel voordelen kan brengen. Daarnaast werkt de benadering middels diverse normen en waarden en het samenwerken met andere kinderen positief voor de manier waarop kinderen in het dagelijkse leven functioneren.

Een leuke en milieuvriendelijke yogamat voor kinderen is momenteel in de aanbieding, van €42,- voor €29,-. Kijk snel hier.

Geplaatst op: 06-04-2016

Reacties (0)

Schrijf een reactie
Uw naam:

Email:


Reactie: Note: HTML is niet vertaald!

Vul de onderstaande code in: