Wat is Hatha Yoga?

Hatha Yoga, tegenwoordig kun je in iedere grote stad wel een aantal Yoga studio’s vinden en een Hatha Yoga les volgen. Maar wat is Hatha Yoga nu eigenlijk precies? Om te beginnen is het handig om te kijken waar Hatha Yoga nu eigenlijk precies voor staat. ‘Ha’ staat voor zon en ‘tha’ staat voor maan. Het doel van Hatha Yoga is, om de vurige eigenschap van de zon en de kalmerende eigenschap van de maan in evenwicht te krijgen en te behouden. Om dit te bereiken maak je gebruik van diverse oefeningen. En deze zijn allemaal gebaseerd op een eeuwenoud boek. 

Het handboek voor Hatha Yoga
Het handboek voor Hatha Yoga is de Hatha Yoga Pradipika. Een boek dat al duizenden jaren oud is en de basis vormt voor Hatha Yoga en diverse andere soorten Yoga. Hatha Yoga is veelomvattend. Vandaag de dag is er zoveel aanbod van diverse uiteenlopende Yoga lessen, dat het soms kan lijken alsof Hatha Yoga zich alleen maar met het fysieke aspect bezig houdt. Maar Hatha Yoga is meer dan alleen Asana’s. In de Hatha Yoga Pradipika worden verschillende onderdelen van de Hatha Yoga behandeld. Je kunt hierbij denken aan hoofdstukken als Pranayama (ademhalingstechnieken), Meditatie, Asana’s (Yoga houdingen), Bandha’s, Mudra’s, maar ook onderdelen als reinigingstechnieken komen aan bod. Verschillende onderdelen uit dit boek zie je dus terug in de Hatha Yoga les.

Wat komt er aan bod in een Hatha Yoga les?
Hatha Yoga lessen kunnen er per docent weer anders uit zien. Als het goed is, heeft de docent een opbouw en richtlijn in de les van verschillende oefeningen en houdingen. Daarbij zie je verschillende Asana’s terug. Deze worden stap voor stap opgebouwd en voor een langere tijd vast gehouden. Je focus is op dat moment ook bij de houdingen. Je zou kunnen zeggen dat Hatha Yoga gebruik maakt van statische houdingen. Asana’s zijn er voor bedoeld dat je het lichaam en de geest voorbereidt op een goede meditatie. Je maakt de spieren warm en soepel en je zorgt er daarbij voor dat er rust in het hoofd gecreëerd wordt. Hiermee bereik je dat je voor een langere periode comfortabel en alert kunt zitten in je meditatie houding. Je kunt hier misschien uit concluderen dat de meditatie eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de Yoga les is. De voorgaande oefeningen zijn als het ware een voorbereiding op de meditatie. 

Is Hatha Yoga iets voor mij?
Om te kunnen bepalen of Hatha Yoga iets voor je is, is het vooral aan te raden om eens een proefles te volgen. Daarbij is het altijd goed om bij meerdere docenten een les te volgen en meerdere Yoga soorten te proberen. Iedere docent is anders en de verschillende Yoga soorten kunnen erg uiteen lopen. Het is vooral belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de docent en dat de Yoga soort aansluit bij wat je nodig hebt. Over het algemeen is Hatha Yoga een hele toegankelijke vorm. En dus zou deze snel aan je verwachtingen kunnen voldoen. 

Maar een goede oriëntatie is altijd aan te raden. Alleen op deze manier kun je de maximale effecten en voordelen ervaren van Yoga.

Geplaatst op: 30-10-2015

Reacties (0)

Schrijf een reactie
Uw naam:

Email:


Reactie: Note: HTML is niet vertaald!

Vul de onderstaande code in: